Stepne Nedir?
Stepne Lastik Ne İşe Yarar?
Lastik tekerlekli araçlar gerek park konumunda veya gerekse seyri sırasında, patlayabilir, delinebilir veya hasar görebilir. Bu gibi durumlarda aracın servise gidebilmesi için stepneler kullanılır.
Özellikle lastiklerinden biri görev yapamadığında seyrini devam ettiremeyen araçlarda, mutlaka araç özelliklerine uygun stepnelerin bulundurulması gereklidir. Stepneler jant ve lastik bütünlüğünde olduğu için, araç sürücüleri tarafından kolayca değiştirilerek, aracın güvenli konuma seyrini sağlar.
Her ne kadar iletişim ağının yaygınlaşmasına bağlı olarak birçok konuma oto kurtarma servisi sağlansa da, bu durum servis konumunda alınan hizmetlerden daha maliyetlidir. Bu nedenle, araç sürücülerinin şehirler arası seyirleri sırasında mutlaka yedek lastiklerini bulundurmaları önerilir.
Stepne Nasıl Takılır?
Araç sürücüleri sürüş güvenliği ve varış noktasına zamanında erişim sağlamak için, mutlaka idarelerinde bulunan aracın özelliklerini yakından tanımalıdırlar. Bu özellikler arasında stepnelerin özellikleri, konumları ve kullanma yöntemleri de yer alır. Stepneler araçlara göre farklılık gösterse de, sökülmesinde ve takılmasında benzer özellikler gösterir.
Stepnenin takılması gerektiği durumlarda;
- Değişim için aracı mümkün olduğu kadar düz bir konuma çekmeli, diğer araçların seyri nedeniyle oluşabilecek risklere karşı gerekli önlemler alınır.
- Araç el freni çekik durumda, 1. vites veya R konumuna alınmalı.
- Değiştirilecek lastiğin haricinde kalan lastikler takozla beslenmeli.
- Stepnenin bulunduğu konumdan serbest kalması sağlanmalı.
- Kriko değiştirilecek lastiğin bulunduğu bölümden, şasi üzerinde ayrılan bölüme yerleştirilmeli.
- Bijon anahtarı ile bijonlar gevşetilmeli.
- Kriko kolu ile basınç uygulayarak veya dönme kuvveti sağlanarak kriko uygun konuma kadar kaldırılmalı.
- Patlayan lastik jantı ile birlikte yerinden alınarak, stepnenin takılması ve sabitlenmesi yapılmalı.
- Kriko indirilerek ve patlak lastikle birlikte araç içine alınmalı.
Gibi işlemlerle sök tak işlemleri gerçekleştirilir. Bu değişim mümkün olduğu durumlarda, en yakın servise erişimi için gerçekleştirilmelidir. Stepnelerde bulunan lastik ile diğer lastikler farklılık oluşturacağından, bu değişimler uzun süreli kullanıma uygun olmayabilir.
Her Araçta Stepne Lastik Bulunur Mu?
Stepnenin klasik araç türlerinde bulunma olasılığı oldukça yüksektir. Lastiklerde herhangi bir sorun oluşması durumunda, araçların güvenli konuma seyrine olanak veren bu aparat, bazı modern araçlarda bulunmayabilir.
Bu tamamen araç üreticilerinin almış olduğu kararla ilgilidir. Stepnesiz üretilen araçlarda, araç içi hacim kazanmak veya araç yükünü hafifletmek isteyen firmalar, stepnenin yerine farklı aparatlar tasarlamışlardır.
Sprey şeklinde olabilin bu aparatlar, lastiğin iç yüzeyinden oluşan deliği tıkayarak kullanılabilmesine olanak sağlar. Özellikle hibrit ve elektrikli araçlarda bu türden kitleri görmek mümkündür. Güvenli seyir amaçlayan araç sürücüleri, stepnenin veya bu türden aparatların özelliklerini yakından tanımak ve gerekli durumlarda kullanmak durumundadır.
Stepne Lastik Ömrü Ne Kadardır?
Stepnenin lastik ömrü, lastiğin kalitesine, kullanım sıklığına göre değişiklik gösterir. Stepneler standart lastikler gibi sık kullanılmadığı için, bunlara göre daha uzun ömürlü olabilir. Ancak stepnenin bulunduğu konum araç dışında ise, hava koşullarından daha fazla etkilenmesi olasıdır.
Bu gibi konumlarda bulunan stepneler, araç içi stepnelere göre daha kısa ömürlüdürler. Aşırı nem, aşarı sıcak veya soğuk lastik ömrünü olumsuz etkileyen faktörlerdir. Araç üzerinde bulunan lastik bakımlarında olduğu gibi, Stepnelerin lastiklerinin de hava basınç kontrolleri yapılmalı, düşük veya yüksek basınçla kullanılmamalıdır. Stepnelerin lastiklerinde herhangi bir sorun oluşmasa da, raf ömrü baz alınarak değişimleri sağlanmalıdır.
Hangi Durumlarda Stepne Kullanılır?
Araç lastiklerinde oluşabilecek birçok arıza durumunda, stepnenin veya bu amaç için kullanılan aparatların kullanılması gerekir. Aracın lastiklerinde herhangi biri kesildiğinde, delindiğinde stepneler kullanılabileceği gibi, lastiklerin tel kırma, balon yapma gibi olumsuzluklarında da kullanılması gerekir.
Bazı durumlarda araç lastiklerinin fiziki yapısında herhangi bir sorun olmasa da, aşırı yük veya ısınma problemleri nedeniyle yanaklardan hava kaçırma olasılığı da yüksektir. Bu gibi durumlarda lastik şişirilse bile, lastik ile jant kaynaşması sağlanamayacağı için, stepnelerin kullanılması gerekir.
Stepne Çeşitleri Nelerdir?
Klasik türden araçlarda genellikle stepneler, aracın diğer jantları ve lastikleri ile benzerlik gösterecek şekilde oluşturulmuştur. Bu türden olanları tam boy uyumlu stepnelerdir. Tam boy uyumlu olmayan stepneler ise genellikle modern ve yeni geliştirilen araçlarda görülür.
Bu türden olanları, aracın orijinal lastiklerine ve jantına göre daha küçük boyuttadır. Üretici bu türden tasarımlarla hem araç içine hacim kazandırmış, hem de aracın lastik değişimleri sırasında güvenli konuma seyrini olanaklı hale getirmeyi amaçlamıştır. Yine benzer şeklide tam boy geçici stepneler de üretilmiştir.
Bu türlerde jant ve lastik kalınlığı orijinaline göre daha ince, ancak boyunu benzer yapıdadır. Pek yaygın olmasa da kompakt veya katlanır stepneler de kullanılabilir. Küçük boyunlu olan bu türlerde lastik ve jant boyutu oldukça küçük tutulmuş, lastik katlanabilir özelliktedir. Ayrıca beraberinde teker şişirmek için kompresörde bulunur.
Tümünü Görüntüle